Olyan sokáig tartott, amíg rávettem magam, hogy itthon süssek granolát. Olyan egyszerű volt csak bemenni a boltba, leemelni a polcról és már kész is. Vagy megrendelni online, na ez még egyszerűbb. Pedig magamnak készíteni sem egy hű, de nagy meló. De tényleg. Annyira könnyű és gyors, mindent összekeverek, aztán be a sütőbe és bónuszként az egész lakásban is fincsi granolaillat lesz. Nagyon egyszerűen variálható és szinte bárhogy elkészíthető. Igazából nem is kell hozzá konkrét recept, random összedobálva a hozzávalókat is tökéletesen működik. Azért legutóbb lemértem mindent nektek, de nyugodtan módosítsatok rajta kedvetek szerint. Ez a mennyiség egy normál méretű tepsinyi (ilyen szó van?) granolára lesz elég.
Száraz hozzávalók:
400 g nagyszemű zabpehely
100 g zabpehelyliszt
20g lenmagliszt
50g napraforgómag
50g mandula
50g tökmag
maréknyi kókuszchips
Nedves hozzávalók & fűszerek:
150g kókuszolaj
140g juharszirup
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
2 tk fahéj
fél narancs leve (elhagyható)
Elkészítés:
Melegítsd elő 140 fokra a sütőt. A kókuszchipsen kívül az összes száraz hozzávalót keverd össze, majd egy másik edénybe a nedveseket is a fűszerekkel. Ha a kókuszzsír szilárd állapotban van, akkor alacsony lángon egy serpenyőben olvaszd fel, ezután mehet bele a többi cucc is. Kicsit hagyd kihűlni (de ne nagyon, mert visszaszilárdul), és öntsd rá a száraz hozzávalókra. Használj jó nagy tálat, hogy ne menjen ki a fele a konyhapultra vagy a földre (bár lehet te ügyesebb vagy nálam). Itt a legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha kézzel kevered, jó alaposan, hogy minden száraz összetevő átnedvesedjen. Ahogy Zsófi barátnőmtől tanultam: jól alá kell nyúlni. Ezután terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és mehet is be a sütőbe. 140 fokon 35-40 perc alatt készre sül. Az utolsó 5 percre tedd hozzá a kókuszchipset is. Várd meg, amíg kihűl és próbáld meg nem egyszerre megenni az egészet.
Tálalási javaslat: növényi tejjel, önmagában csipegetve, zabkására feltétnek, növényi joghurttal, palacsintára/gofrira feltétnek, nicecream feltétnek stb.
Comments