Így az őszi szezonban, amikor mindenhonnan sütőtökös receptek áradnak, gondoltam első receptként a blogon én is megosztom, hogy hogyan készítem a sütőtökös zabkásámat (amiből a rengeteg feltét miatt semmi nem látszik).
Hozzávalók a kásához:
2 evőkanál sütőtökpüré
35-40 g aprószemű zabpehely
10 g lenmag
5 g chiamag
25 g natúr barnarizsfehérje (elhagyható, de akkor vízből is kevesebb fog kelleni)
mézeskalács fűszerkeverék
fahéj
fél kupaknyi almaecet
kb 300 ml víz
Hozzávalók a feltéthez:
3-6 db szilva
1 füge
1 banán
1 teáskanál csokikrém / mogyoróvaj
1 teáskanál kendermag
1 teáskanál granola
15 db kakaóbabtöret (vagy amennyi sikerül, nyilván nem számolom meg egyesével)
Nulladik lépésként felvágom a sütőtököt kisebb darabokra (végig drukkolva, hogy ne vágjak le a kezemből is egy darabot), kibelezem, majd előmelegített sütőben addig sütöm, amíg készen lesz. Imádom, amikor ezt írják a receptek, szóval megpróbálok visszaemlékezni, hogy hány fokon és mennyi ideig sütöttem: 230 fokon kb 30 perc, de érdemes 20 perc után nézegetni és villával szurkálni. Nekem nagyjából így nézett ki, amikor kiszedtem. Kihűlés után kikaparom a héjából, beleteszem egy dobozba és mindenhez eszem belőle, amíg el nem fogy.
A zabkásához egy lábasba teszek minden hozzávalót és felteszem főni. Folyamatosan kavargatva 3-5 percig főzöm, amíg eléri a kívánt állagot. Én jobban szeretem, ha folyósabb, szép fokozatosan addig öntök hozzá vizet, amíg jó nem lesz (emiatt sose tudom, hogy mennyit). A szilva is mehet bele ebbe, nagyon jó ízt ad neki, ha összefőzzük. Ha jobban ráérek, akkor néha külön serpenyőben pirítom le kicsit egy csomó fahéjjal együtt és a végén keverem össze.
Ízlés szerint jöhet minden a tetejére, nálam most ezek voltak itthon. Szépen kidíszítem vagy csak rádobálok mindent, utána pedig boldogan megeszem az egészet.
Comments